Rådgivning til lejere

Syv gode råd før du skriver under

Du har fundet den perfekte bolig. Huslejen er attraktiv. Og du svinger godt med udlejeren. Men inden du sætter din underskrift på lejekontrakten, skal du tænke dig godt om! Vi gennemgår her de syv vigtigste ting, du altid skal tjekke, før du skriver under.

Kontrakt2

1. Se boligen før du skriver under

Mange lejere føler sig presset til at skrive under hurtigt, fordi de frygter, at boligen går til en anden. Hold hovedet koldt og sørg for at få fremvist boligen "i virkeligheden" - ikke kun billeder. På dén måde sikrer du dig, at der er tale om et reelt lejemål og ikke svindel.  

2. Ejer udlejeren faktisk boligen?

Inden du skriver under, bør du sikre dig, at udlejeren rent faktisk ejer boligen. Det kan måske virke en smule akavet at spørge om dokumentation, men det kan godt betale sig. Og hvis udlejeren er den, han siger, vil han sikkert synes, at det er helt i orden.

3. Tjek depositum og forudbetalt leje

Udlejer må opkræve et depositum, der svarer til højst tre måneders husleje, samt op til tre måneders forudbetalt husleje plus den første måneds leje. Sammenlagt må udlejer altså maksimalt opkræve det, der svarer til syv måneders husleje, når du flytter ind.

4. Nærlæs lejekontrakten

Læs kontrakten grundigt igennem, før du skriver under. Står der noget mærkeligt, er det sikkert ikke fordi udlejer prøver at snyde dig - det kan være en simpel fejl. Sørg for at få det rettet, og hold dig aldrig tilbage fra at spørge udlejeren, hvis du er i tvivl om noget.

5. Brug en standardkontrakt

Vi anbefaler altid at bruge den såkaldte typeformularer, dvs. en autoriseret standardkontrakt. For privat udlejning er typeformular A9 den mest udbredte.

6. Afsnittet om særlige vilkår

Under § 11 i standardkontrakt A9 kan udlejeren tilføje særlige vilkår, altså punkter som afviger fra lejelovens udgangspunkt. Vær opmærksom på, at ulovlige vilkår eller vilkår, der ifølge lejeloven ikke kan fraviges til skade for lejeren, altid vil være ugyldige.

7. Huslejestigninger

I henhold til den nye lejelov fra 2015 må udlejer ikke lade huslejen stige med et fast beløb årligt - så kontroller, at det ikke er skrevet ind i kontrakten. Udlejer må dog gerne lade huslejen følge den normale prisudvikling, og det må derfor gerne fremgå i kontrakten.

Og så lige et bonustip: Som lejer har du ikke nogen fortrydelsesret, når du først har skrevet under på lejekontrakten. Din underskrift er juridisk bindende - også selv om du ikke er flyttet ind endnu. Så husk at læse hele kontrakten grundigt, før du skriver under.